tDCS

Wat is transcraniële Direct Current Stimulatie (tDCS)?

tDCS staat voor transcraniële Direct Current Stimulatie. Met deze behandeling worden de hersenen gestimuleerd met een heel zwak-elektrische stroom, terwijl u rustig op een stoel zit. Zo wordt een specifiek gebied gestimuleerd waarvan wij vermoeden dat dit gebied minder actief is. We denken dat dit gebied deels verantwoordelijk is voor klachten van apathie bij mensen met een vatbaarheid voor psychose. De behandeling is niet pijnlijk, wordt uitgevoerd terwijl u zit, en heeft weinig tot geen bijwerkingen. Het is mogelijk dat tijdelijk een lichte hoofdpijn gevoeld kan worden na de stimulatie.

Hoe lang duurt de tDCS behandeling?

De behandeling wordt uitgevoerd over een periode van 2 weken op werkdagen (10 dagen), met één sessie per dag. Elke tDCS behandelsessie duurt 20 minuten.

Is deelname aan het onderzoek gevaarlijk of heeft het nadelen voor de gezondheid?

Uitgebreide veiligheidsstudies hebben aangetoond dat neurostimulatie een veilige methode is. Omdat bij de toepassing van tDCS een zwak-elektrische stroom wordt gebruikt, kan dit in zeer uitzonderlijke gevallen leiden tot een epileptische aanval. Tot op de dag van vandaag zijn dergelijk incidenten alleen voorgevallen bij mensen met hersenschade of epilepsie, of dateren van de periode dat nog geen internationale veiligheidsnormen vastgelegd waren. Met behulp van een vragenlijst voor elke deelnemer worden nagegaan of er redenen zijn waarom men beter niet mee kan doen. U kan bijvoorbeeld niet deelnemen wanneer u metaal in of rond het hoofd heeft, bij epilepsie of familie geschiedenis van epilepsie, hersenletsel, of geschiedenis van neurologische stoornissen.

Eventuele bijwerkingen van tDCS zijn tijdelijk en kort. Het gaat dan om kortdurende veranderde tijdsbeleving, enige prikkelbaarheid, of lichte hoofdpijn. De kans bestaat desondanks dat als gevolg van de stimulatie een bijwerking optreedt die momenteel nog niet bekend is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s