APATHIE BIJEENKOMST

Op10 september 2015 is er voor genodigden een tussentijdse Apathiebijeenkomst georganiseerd.

Op deze geaccrediteerde bijeenkomst waren drie interessante lezingen gerelateerd aan apathie, maar ook is de samenwerking en verdere voortgang van de lopende studies besproken.

Op deze bijeenkomst is aan u gepresenteerd:

“Het lukt maar niet om op gang te komen”: cognitieve en neurale basis van apathie    door Prof. dr. André Aleman
Foto AlemanApathie betreft een kwantitieve vermindering van doelgericht gedrag. Het kan gezien worden als een van de belangrijkste kernsymptomen van negatieve symptomen bij schizofrenie. Patiënten met apathie kenmerken zich door passiviteit. Weinig activiteiten worden op eigen initiatief ondernomen. In de literatuur wordt wel onderscheid gemaakt tussen primaire apathie, waarbij het initiëren van doelgerichte handelingen rechtreeks aangetast is, en secundaire apathie, waarbij het gebrek aan doelgerichte actie terug te voeren is op een depressieve stemming of anhedonie. In dit praatje ga ik in op mogelijke verstoringen in cognitief-emotionele processen in het brein, waarbij gegevens worden betrokken vanuit de neuroanatomie en de functionele neuroimaging.

“Mis ik een startknop?”: neuroanatomische afwijkingen onderliggend aan apathie  door Dr. Esther Opmeer
Alhoewel er nog weinig studies naar de effectiviteit van neurostimulatieve behandelingen van apathie in schizofrenie zijn verricht, zijn er wel meerdere studies uitgevoerd waarin gekeken is of bepaalde hersenstructuren er anders uitzien in mensen met veel negatieve symptomen en specifiek apathie. In dit praatje zal ik een overzicht geven van de verstoringen in hersenstructuur die geassocieerd zijn met apathie, zowel in schizofrenie als andere hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en niet-aangeboren hersenletsel. Ik zal bespreken wat deze verstoringen zeggen over mogelijke oorzaken van apathie en behandelmethoden.

Op weg naar vermindering van negatieve symptomen/apathie en een betere toekomst in de maatschappij voor mensen met psychosen                                                                          door Dr. Rikus Knegtering
foto RikusNegatieve symptomen, inclusief apathie, zijn de belangrijkste voorspeller voor langdurige beperkingen in het sociaal functioneren bij mensen met psychosen. In een uniek samenwerking tussen klinisch werkende mensen en wetenschappelijk onderzoekers wordt in noord Nederland gezocht naar verbeter mogelijkheden in de behandeling. Wat zijn de huidige biologische en psychologische behandelmogelijkheden en welke weg kunnen we opgaan naar verdere verbetering van behandelmogelijkheden. Van glutamaat tot geluksonderzoek, van TMS tot psychotherapie.

Apathie in actie – de stand van zaken                                                                                      door Drs. Nicky Klaasen & Drs. Claire Kos
De studies naar de neurale basis en behandeling van apathie zijn in volle gang. Het is nog te vroeg om resultaten te presenteren, maar graag lichten graag een tipje van de sluier op en delen we met u enkele ervaringen van deelnemers tot nu toe. Wij zullen bespreken hoeveel deelnemers er zijn geincludeerd en wat ons nog te wachten staat voor het komende jaar. Graag horen we ook uw ervaringen en tips of mogelijke aanpassingen om de studie het aankomende jaar weer goed op de kaart te zetten.

Links naar powerpointslides:

Apathie_Neurale basis_Aleman

Apathie_NeuraleBasis_Opmeer

Apathie_Negatieve symptomen_Knegtering

Tussentijdse_apathiebijeenkomst_Klaasen_Kos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s